KIDEM TAZMÄ°NATI NEDÄ°R VE NASIL HESAPLANIR ?

KIDEM TAZMÄ°NATI

Kıdem Tazminatı günümüze kadar yürürlükte bulunan yada yürürlükten kalkan tüm iş kanunlarında gerek mahiyeti itibariyle gerek uygulanabilirliği açısından ve gerekse hesaplanması açısından her zaman tartışıla gelmiş, bu konuda birbirleriyle çelişen yada birbirini destekleyen veya birbirine taban tabana zıt yargı kararları ile her zaman çalışma hayatının gündeminde kalmış çok kapsamlı yorumlara dayanan bir kanun maddesi olmuştur.

Öncelikle kıdem nedir? Tazminat nedir? Kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi için hangi şartlar gereklidir? Kıdem Tazminatı nasıl hesaplanır?

Bu soruların cevabına bakmak gerekir.

KIDEM T.D.K. ca şöyle tanımlanmaktadır:

1-Bir görevde rütbece eskilik,

2- Bir görevde geçirilen süre.

TAZMİNAT : Zarar karşılığı ödenen para, ödence.

KIDEM TAZMİNATI ise: Belirli süre çalıştıktan sonra ayrılan işçiye görev süresine bağlı olarak verilen para…şeklinde tanımlanmaktadır.

Kıdem tazminatı müessesesi İş Kanunu’na işçilerin gelir ve iş güvenliğini sağlayıcı, gereksiz işten çıkarmaların işçiyi olumsuz etkileyecek durumların ortaya çıkmasını önleyici, işverenlerin sıradan ve önemsiz nedenlerle işçi çıkarmalarını frenleyici ve aynı zamanda işyerinde liyakatle, sadakatle, özveri ve başarı ile çalışarak hizmet etmesi nedeniyle işçiye yıpranması karşılığı bir ödül olması bağlamında getirilmiştir, diyebiliriz.

10 Haziran 2003 tarihinden itibaren1475 sayılı İş Kanunu 14. maddesi olan Kıdem Tazminatı hariç olmak üzere tamamen yürürlükten kaldırılmış, yerine 4857 sayılı İş Kanunu yürürlüğe girmiştir. Günümüzde Kıdem Tazminatı ile ilgili çalışma hayatımızda halen kullanılan yasal düzenleme 1475 sayılı yasadaki 14. maddedir.

*Bu maddeye göre bir işçinin kıdem tazminatını hak edebilmesi için;

1-İşçinin kendi isteği ile işten ayrılmamış olması,

2-İşçinin işveren tarafından AHLAK VE İYİNİYET KURALLARINA UYMAYAN davranışları nedeniyle işten çıkarılmamış olması,

3-İşçinin erkek ise muvazzaf askerliği nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalmış olması,

4-İşçinin işten ayrılması, İş yasasının 24, maddesinde belirtilen İŞÇİNİN HAKLI BİR NEDENE DAYANARAK DERHAL İŞİ BIRAKMASI HAKKI şartına bağlı olması,

5-İşçinin emeklilik şartlarını yerine getirmiş olup emeklilik için ilgili kuruma toptan ödeme yada maaş bağlanması için müracaat etmiş olması,

6-İşçi en az 7000 gün prim ödeme gün sayısı veya en az 25 yıllık sigorta ve 4500 gün prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirmiş olup kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmayı beklemeden kendi isteği ile işten ayrılmış olması, Yada

506 sayılı yasanın geçici 81, maddesindeki emeklilik sürelerini doldurmuş olmak kaydı ile sadece yaşını doldurmayı bekliyor iken yine kendi isteğiyle işten ayrılmış olması,

7-İşçi kadın ise ve çalışırken evlenmiş ise evlendikten sonraki bir yıl içinde işten ayrılmak istemesi,

7-İşçinin ölmüş olması gerekir.

8- İşçinin aynı işyerinde veya aynı işverene bağlı değişik işyerlerinde en az bir yıllık çalışma süresi olmalıdır.

Tabii ki kıdem tazminatına hak kazanabilmek için tüm yukarıdaki şartlar yanında Kıdem Tazminatının hesaplanması , hesaplamaya ne tür ücret ödemelerinin dahil edileceği, kıdem tazminatının üst sınırı, çalışılan günler ile çalışılmış sayılan günlerin neler olduğu, ödemenin nasıl yapılacağı, yapılacak ödemeden Sigorta primi , gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı, kıdem hakkından dolayı hak arama süresi, kıdemin başlangıcı ve sonu, çalışılan işyerinin İş Kanunu kapsamında olup olmadığı, süresi belirli, süresi belirsiz yada kısmi süreli işlerde kıdem tazminatının nasıl uygulanacağı, parça başına ücret esası ile olan çalışmalarda tazminatın nasıl hesaplanacağı, Grevde geçen sürelerin kıdem gününe ilave edilip edilmeyeceği, gibi kavramlar çok büyük özellikler arz etmektedir. Yukarıdaki soruları sıra ile şöylece cevaplayabiliriz:

*-Kıdem tazminatının hesaplanmasında uygulanacak yol;

İşçi zamana bağlı ücret alıyor ise (günlük, haftalık, aylık, saat ücreti gibi):

İşçiye ödenecek kıdem tazminatı çalıştığı her bir yıl için son 30 günlük brüt ücreti tutarındadır. Yıl kesirleri de dikkate alınır.Önce işçinin çalıştığı sürenin kaç yıl olduğuna bakılır, kaç yıl çalışmış ise çalıştığı yıl ile son çalıştığı ay içindeki brüt ücreti çarpılır. Sonra çalıştığı sürenin yıldan arta kalan ayları güne çevrilir ve son brüt ücrette 365 e bölünmek suretiyle günlük ücreti bulunur. Daha sonra günlük ücreti ile yıldan arta kalıpta güne çevrilen çalışma süreleri çarpılarak çıkan rakam önceki hesaplanan rakama ilave edilir.

İşçi götürü yada parça başına ücret alıyor ise:

Son brüt ücretinin hesaplanması özellik eder. Son brüt ücreti hesaplanırken işçinin son 1 yıl içinde almış olduğu ücretler toplanarak aynı yıl içinde çalıştığı toplam gün sayısına bölünür. Ancak işçi son bir yıl içinde zam almış ise zammın yapıldığı tarih ile işten ayrılma tarihi arasındaki toplam brüt ücreti bu süre içindeki fiilen çalıştığı gün sayısına bölünerek günlük ücreti bulunur.

* Son Brüt ücret hesaplanırken dikkat edilecek hususlar:
İşçinin aylık ücreti dışında kendisine ödenen ücret ekleri de olabilir. Bu ücret eklerinin hesaba katılabilmesi için ; a-Yapılan ödemenin sözleşmeden yada yasadan doğması gerekir.

b-Süreklilik arz etmesi gerekir.

c- Para veya para ile ölçülebilir olması gerekir.

Bu vasıfları taşıyan ücret eki mahiyetindeki ödemelerinde yıllık toplamı alınarak 365 e bölünmesi ve 30 ile çarpılması suretiyle aylık brüt ücretine eklenir.

Ücret eki sayılabilecek ve kıdem tazminatında brüt ücrete eklenecek ücret eklerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

1-Sürekli olarak ödenen İkramiyeler,

2-Sürekli olarak yapılan Yemek yardımı,

3-Sosyal yardım zammı niteliğinde sürekli yapılan yardımlar.(Yıllık izin harçlığı, konut yardımı, aile yardımı, eğitim yardımı, giyim yardımı, sağlık yardımı, çocuk zammı, yakacak yardımı, erzak yardımı, Ulaşım yardımı, v.s.)

4-Sürekli olarak verilen primler,

5-Kasa tazminatı,

Tabii ki tüm bu ödemelerin sürekli olması yanında, işveren ile işçi arasında yapılan sözleşmede belirtilmiş olması da gerekir.

* Aynı işverenin işyerinde çalışmakta iken örneğin 3 yılı aşkın bir süre çalışan bir işçi kendi isteği ile işten ayrılmış ise kıdem tazminatına hak kazanamaz. Bir süre sonra yeniden işe giren ancak bu kez işveren tarafından örneğin 9 ay sonra işten çıkarılan aynı işçi yine kıdem tazminatına hak kazanmıyor gözükmesine rağmen çalıştığı süre hesaplanırken önceki 3 yıllık çalışması da hesaba katılır ve toplam çalışması 1 yılı aşmış olması nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanır. Ancak alacağı tazminat hesaplanırken sadece son 9 aya isabet eden tazminatı alabilir. Diğer üç yılı aşkın sürenin tazminatını ise işveren istese dahi yasal olarak veremez.Çünkü iş kanununa göre hak edilmeyen dönemin kıdem tazminatının işverenin rızası olsa dahi verilmesi yasaktır.

* Kıdem tazminatının bir üst sınırı vardır.

1475 sayılı iş kanunun 14, maddesine göre işçiye bir yıllık hizmeti karşılığında ödenecek kıdem tazminatı tutarı Devlet Memurları Kanununa tabi EN YÜKSEK DEVLET MEMURUNA (Başbakanlık müsteşarı) bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesinden fazla olamaz. Bu rakam 01,11,2011-31,12,2011 dönemi için 2.731,85 TL. dır.

*İş Kanunu Kapsamında olmayan işlerde çalışan işçilerin Kıdem Tazminatı hakları yoktur. Aşağıda sayılan işyerleri ve işler İŞ KANUNU KAPSAMI DIŞINDADIRLAR………..

a-Deniz ve Hava Taşıma İşleri,

b-50 ve daha az işçi çalıştırılan Tarım ve Orman İşlerinin yapıldığı işyeri ve işletmeler,

c-Aile Ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri,

d-Bir ailenin üyeleri ve üçüncü dereceye kadar yakın hısımları arasında dışarıdan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işler,

e-Ev Hizmetleri,

f-İş sağlığı ve güvenliği hükümleri saklı kalmak kaydıyla çıraklar,

g-Sporcular,

h-Rehabilite edilenler

ı- 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununun 2. maddesinin tarifine uygun 3 kişinin çalıştığı işyerleri……..

* Kısmi süreli ve Çağrı Üzerine Çağrı Esasına dayalı Kısmi iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçilere de kıdem tazminatı uygulanmasında aynı esaslar geçerlidir. Yani bir yıllık süre hesaplanırken işçinin işe başlama tarihi ile İşi bırakma tarihi arasındaki süreye bakılır ve her hizmet yılı için bir aylık ücreti tutarında tazminat ödenir.

*İş şartları işveren tarafından tek taraflı olarak değiştirilir ve işçi bu şartlar altında çalışmak istemez ise 6 işgünü içinde iş akdini haklı olarak feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.

*Çalışılan günlerin S.S.Kurumuna eksik bildirilmesi halinde işçi iş akdini haklı olarak feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.

*Mevsimlik işte çalıştırılan bir işçiyi sonraki dönemde işe çağırmayan işveren işçiye kıdem tazminatı ödemek zorundadır.

*İşçi çalıştığı süre içinde grevlere katılmış ise grevde geçen süreleri kıdem tazminatı hesaplanırken dikkate alınmaz.

*Kıdem Tazminatı S.S.K prim kesintisi ve gelir vergisi stopajına tabi olmayıp sadece Damga vergisi kesintisine tabidir.

50 Comments

  • kemal
    28 Mayıs 2013 | Permalink |

    hayırlı günler irfan bey benim size sormak istediğim 2 aydır işyerimden maaşımı alamıyorum bu işyerimde 8 senedir çalışıyorum notere gidip maaşımı alamadığım için ihtar çeksem tazminatımıda alabilirmiyim yoksa avukatamı vereyim

  • kemal
    28 Mayıs 2013 | Permalink |

    hayırlı günler irfan bey benim size sormak istediğim 2 aydır işyerimden maaşımı alamıyorum maaşlarımızı yaklaşık 2senedir parça parça ayın ortalarında yada sonlarına doğru alabiliyorduk ama bu 2 aydır verememeye başladılar bu işyeri yarı resmi kurum diye geçiyor hiçbir çözüm üretilmiyor herkez istediğini yapabilir ister bırakırsınız ister beklersiniz diyorlar ben bu işyerinde 8 senedir çalışıyorum notere gidip maaşımı alamadığım için ihtar çeksem tazminatımıda alabilirmiyim yoksa avukatamı vereyim (vereceğiniz cevap için şimdiden teşekür ederim irfan bey

  • 28 Mayıs 2013 | Permalink |

    ALABİLRSİNİZ İHTARNAME ÇEKİN AYRICA KIDEM TAZMİNATI BİLEBİLİRSİNİZ

  • mustafa
    30 Mayıs 2013 | Permalink |

    Merhaba;

    04/09/2003 tarihinde çalışmaya başladığım işyerinden,aynı firmdan Acente almak suretiyle 06/10/2008 tarihinde ayrıldım(İstşfa yazarak).02/11/2009 tarihinde Acenteliğimi sonlandırarak aynı firmada sigortalı personel olarak tekrar çalışmaya başladım ve halen devam ediyorum.İşten çıkarılmam dumunda kıdem tazminatı hesaplanmasına önceki dönem dahil edilecek mi?

  • hande
    30 Mayıs 2013 | Permalink |

    Merhaba. Öğrenmek istediğim şudur ki; 3.5 yıldır asgAri ucretle ve sigortali isimden isverenim tarafından çıkışım yapılacak. Işyerinden ayrılırken haklarim nelerdir? Tazminat ne kadar ve ne zaman alirim ve çalışmayacağım donemler için işsizlik parasını ne zaman ve ne kadar alabilirim? Bu sorularıma cevap vermenizi rica ediyorum. Teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.

  • Ali
    04 Haziran 2013 | Permalink |

    Merhaba İrfan Bey, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde yaklaşık 2.5 yıldır çalışıyorum. Her yıl sözleşme yapıyoruz. Sözleşmem aralık ayında bitecektir. İşyeri sahibim yeni biriyle çalışacakları söyleyip 20 hazirana kadar süre verdiğini söyledi. SGK gittiğimde özel eğitim merkezinde çalıştığınız için kıdem tazminatı alamazsınız dediler. Kıdem tazminatı hakkım var mı? İyi günler..

  • 17 Haziran 2013 | Permalink |

    İŞTEN ÇIKARILMA DURUMUNUZDA EN SON İŞE BAŞLADIĞINIZ TARİH ELE ALINACAK

  • 17 Haziran 2013 | Permalink |

    KIDEM TAZMİNATI, İHBAR TAZMİNATI VE EĞER KULLANMADIYSAN YILLIK İZİNLERİNİZİ ALABİLECEKSİNİZ. İŞSİZLİK PARASINIDA İŞTEN AYRILDIKTAN 15 GÜN İÇİNDE İŞKURA MÜRACATLA ALABİLİRSİNİZ

  • 17 Haziran 2013 | Permalink |

    KIDEM TAZMİNATI ALAMIYORSNUZ BU KONU İLE İLGİLİ HENÜZ BİR YÖNETMELİK YADA KANUN YOK ÜZGÜNÜNM

  • yasar
    17 Haziran 2013 | Permalink |

    27.08.2011 de bir ozel güvenlik sirketinde ise basladim. 16 mayis 2013’te maalesef 1 aylık rapor almak zorunda kaldım ve fabrika rapor aldigim için beni calistirmak istemediÄŸini soylemis. Sirketle konuÅŸtum her turlu hakkimi alacagimi söylediler. 23 haziranda raporum bitiyor. Cikisimi 23 hazirandan once yapamazlar deÄŸil mi? Cikarildigimda haklarim ne olacaktır? 22 ay olduÄŸu için bir seneyi doldurduktan sonra yillik izini 6 ay içerisinde hak ettiÄŸimi biliyorum bunun ücretini de alabilir miyim? Brut ucretim 1250-1300 civari sigortaya yatan. Saygilarimla simdiden teÅŸekkür ediyorum.

  • alpaslan
    21 Haziran 2013 | Permalink |

    2001yılından beri çalışmaktayım kendi isteğimle işten ayrılsam kıdem tazminatı alabilirmiğim.1990sigorta girişim.3980ssk gün sayım var.teşekkürler

  • 11 Temmuz 2013 | Permalink |

    SİZİN İÇİN EN SON ÇIKAN YAZI YETERLİ

  • 11 Temmuz 2013 | Permalink |

    EVET ÇIKARAMAZLAR

  • MEHMET ACAR
    12 Temmuz 2013 | Permalink |

    Questions or Comments

  • MEHMET ACAR
    12 Temmuz 2013 | Permalink |

    halk eğitim mrkezlerinde geçici kurs eğitimcileri 3600 işgününü tamamlamaları halinde kıdem tazminatı alabilirmi* almak için ne yapmalı?

  • salih
    15 Temmuz 2013 | Permalink |

    16.10.2000’de girdiÄŸim iÅŸten bugun sebebsiz yere çıkarıldım. 1989 sigorta giriÅŸim 8.781 ssk gün sayım var. brüt maaÅŸ 1.215 tl benim bu iÅŸ yerinden kaç para kıdem tazminatı almam gerekiyor.

  • salih
    15 Temmuz 2013 | Permalink |

    16.10.2000\’de girdiÄŸim iÅŸten bugun sebebsiz yere çıkarıldım. 1989 sigorta giriÅŸim 8.781 ssk gün sayım var. brüt maaÅŸ 1.215 tl benim bu iÅŸ yerinden kaç para kıdem tazminatı almam gerekiyor.

  • hakan
    15 Temmuz 2013 | Permalink |

    Questions or Comments

  • Cengiz Uyar
    26 Temmuz 2013 | Permalink |

    3 gün işe gitmediğimden dolayı patron tarafından iş hakkım fesih edilmiştir ve tazminat ödememektedir bu arada ben işe gitme mazeretimi bildirmiştim nasıl tazminat alabilirim. Not:3600 gün prim günüm dolmuştur.

  • perihan
    02 AÄŸustos 2013 | Permalink |

    ben 2010 ile 2013 arası bi firmada askeri ücretle çalışan bi personelim bugun evlendiğim için çıkısımı vermek durumunda kaldım tazminatımın bedeli 2.300 arası oldunu sölediler sizce az diyilmi neden bu kadar? içerede senenlik iznim felanda var

  • Ceyhun GÃœL
    02 AÄŸustos 2013 | Permalink |

    Merhaba Ä°rfan bey.2008’in 9.Ayından bu yana iÅŸ yerimde sigortalı olarak alışıyorum. Ancak yaÅŸanan bir anlaÅŸmazlık nedeniyle iÅŸten ayrılmam istendi. Acaba ne tür bir tazminat alabilirim. Ya da miktar olarak ne kadar tutar.Yardımcı olursanız sevinirim.

  • adem
    10 AÄŸustos 2013 | Permalink |

    mehmet bey tazminat hesaplamalarında iş veren verdiği aylık bürüt ücretler tazminatta hesaplanırmı mesela ban aylık 500 tl bürüt pirim veriyor ama pirimi maaş burduruda net yani nekadarlık iş yapmışsam okadar gösteriyor yemek parası göstermiyor yemeği işyeri veriyor yol parası daha önce veriyordu kaldırdı asgari geçim indirimi alıyorum onu burduroda göteriyor şunu sormak istiyorum ben tazminat alırken aldığım pirim taminata bürütü dahil edilirmi ve yemek yol parası da dahil edilirmi asgari geçim indirimi yıllık bürütleri dahil olurmü tazminat hesaplanırken yani şunu merak ediyorum burduroda gütermediği ücretleri tazminat olarak bana vermezmi msala yol yemek bunlar teşekkür ederm

  • cenk
    13 AÄŸustos 2013 | Permalink |

    Merhaba irfan bey calistigim is yeri maasimi asgeri ucretten yatiriyor buna itiraz ettim normal maasim ag haric 2500 tl bu ucretten yatarsa vergi yuku olur bunuda sen odersin biz karismayiz diyorlar bu butun calisanlarin derdi beni ve diyer madur olan arkadaslari aydinlatirsaniz sevinirim

  • MEHMET
    02 Eylül 2013 | Permalink |

    merhaba irfan bey 2003-2009 yılları arasında bir firmada calıstım ama tazminatım ödenmedi aradan 5 yıl geçti kıdem tazminatımı alabilirmiyim ?

  • serdal aydin
    21 Eylül 2013 | Permalink |

    08/05/2007 tarihinde.ise basladim ve simdi isten.cikartiyorlar 30/09/2013 bu tarihe kadar benim alacagim tazminat ve kidem.tazminatim ne olabilir yardimci.olurmusunuz tesekkurler

  • bayram
    25 Eylül 2013 | Permalink |

    meraba ben 1996 08 01 de çiftçilik bağkur başlangıcım var 16 ay prim günü ödemişlğim var 2006 08 01 de ssk lı çalıştım 2265 gün prim oldu ne zaman emekli olabilirim

  • serap
    29 Eylül 2013 | Permalink |

    mrb ben 03.04.2008 tarihinde ise basladim.fakat sabit bir maas almiyoruz calisma saati ve performansa gore maas aliyorum.evlilik nedeniyle calismis oldugum is yerinden ayrilmak istiyorum.fakat sirketin tazminat icin bana soyledigi son alti aya gore alabilcegim bu dogrumudur oncelikle bunu ogrenmek istiyorum.ikinciside ortalama olarak 1000 tl maas aliyorum ben bu durumda ne kadar tazminat alirim.ayrica calistigim sirketten yol yemek gibi herhangi bi ucret almiyorum yani yemek dahi bizden.simdiden tsk ederim..

  • gökhan emecen
    04 Ekim 2013 | Permalink |

    iş yerimizde 14 yıldan beri çalışan bir kişinin işden çıkarılması durumunda tazminatı ne kadar olur 14 yıldır 30 gün üzerinden sigortasını yatırıyorum konuyla ilgili bilgi rica ediyorum iyi çalışmalar

  • ferudun yüksel
    21 Ekim 2013 | Permalink |

    11 aylık hizmetim var işkura şikayet dilekcesi verdim işkur bana tepligat gönderdi 28 günlük kıdem tazminatı yazmış asgari geçim indirimi devar işveren vermekistemiyor neypmam lazım

  • ahmet betbasi
    28 Ekim 2013 | Permalink |

    Merhaba net maasim 1100 +yillik iznim 23 ne kadar kidem ucreti alicagimi soylermisiniz tesekurler

  • baykal
    13 Kasım 2013 | Permalink |

    Ä°rfan Bey merhabalar,
    24/06/2012 iÅŸe baÅŸlangıç tarihim. 31.01.2014 te iliÅŸiÄŸim kesilecek ve ÅŸubat ayında askere gideceÄŸim. son brüt maaÅŸ dikkate alınacağı için ocak ayında olan brütüm mü göz önünde bulundurulacaktır? Maaşım net 1700 tl. yol ücreti – prim söz konusu deÄŸildir. yardımlarınızı rica ederim.

  • Ayça
    28 Kasım 2013 | Permalink |

    Merhaba
    Eylül 2001 yılında sigorta girişim yapıldı. 2678 gün pirim ödemişliğim var. 2005 yılından beri aynı iş yerinde çalışıyorum. Farklı bir işe geçip bağlı bulunduğum iş yerinden tazminatımı almak istiyorum. 8 yıldır aynı iş yerindeyim. Tazminatımı almak için hangi şartlar gerekiyor.

  • bilge
    05 Aralık 2013 | Permalink |

    Merhaba
    Ben 2006 da fulltime olarak ise girdim ve 3 bucuk yil kadar fulltime calistim.daha sonrasinda ayni is yerinde part time a gectim 4 yilda bu sekilde calistiktan sonra tekrar fulle gectim.1ay da full calistim ve ewlilik sebebiyle isten ayrildim..suan kidem tazminatim odendi ama rakam hesapladimdan daha dusuk.nasil bir hesaplama yapmam gerek yardımcı olur musunuz tesekkurler…

  • bilge
    05 Aralık 2013 | Permalink |

    Merhaba
    Ben 2006 da fulltime olarak ise girdim ve 3 bucuk yil kadar fulltime calistim.daha sonrasinda ayni is yerinde part time a gectim 4 yilda bu sekilde calistiktan sonra tekrar fulle gectim.1ay da full calistuim ve ewlilik sebebiyle isten ayrildim..suan kidem tazminatim odendi ama rakam hesapladimdan daha dusuk.nasil bir hesaplama yapmam gerek yardımcı olur musunuz tesekkurler…

  • zafer demirel
    08 Aralık 2013 | Permalink |

    eşim kpss ile devlet memuru oldu 7 yıldır özel bir şirkette çalışıyordu kıdem tazminatı alabilir mi

  • recep çalım
    30 Aralık 2013 | Permalink |

    merhaba irfan bey
    eşim 16/09/2008 yılından buyana bir firmada çalışmakta ve çalışanlara yılını doldurmadan işten çıkarılıp tekrar işe giriş yapılmaktadır. eşim aynı firmada 07/10/2011 tarihinden itibaren de kadrolu olarak çalışmaktadır. eşim mayıs 2014 tarihinde emekli olacak. kıdem tazminatı hangi tarihe göre ödenmelidir bizi bu konuda bilgilendirir misiniz .teşekkürler

  • ismail uzunhan
    17 Ocak 2014 | Permalink |

    2.4.1974-16.12.1988 devresi
    10.yıl 8 ay 14 gün
    7.ci derecenin 3 cü kademesi ihbar ve kıdem tazminatı ne kadardır.teşekkür ederim

  • fatma
    24 Ocak 2014 | Permalink |

    Merhaba Ä°rfan Bey;
    Ben 2009 dan beri özel bir firmada çalışıyorum ssk lı olarak..
    son 2 yıldır maaş ödemelerimizi geçiktirmektedirler. 2 ay geriden almaktayız.
    Bugün düzelcek yarın düzelcek yok artık geç ödenmıcek denıldı hep. sonundada bana yaz istifanı çık ozaman denıldı.
    Notere gidip İhtarname çektirsem kıdem tazmınatı alabilcekmıyım. Cevabınızı beklıcem . şimdiden teşekürler

  • sidar
    01 Åžubat 2014 | Permalink |

    slm bu tazminat neye göre hesaplanıyor ACABA yılık aldıgın maaşamı yoksa yıllık brüte göremi hesaplanıyor mesa benim aylık bürütüm 1180 ama nerden baksan yılık işyerinde benim elime 20000 tl elime geçiniyor

  • sidar
    01 Åžubat 2014 | Permalink |

    slm bu tazminat neye göre hesaplanıyor ACABA yılık aldıgın maaşamı yoksa yıllık brüte göremi hesaplanıyor mesa benim aylık bürütüm 1180 ama nerden baksan yılık işyerinde benim elime 20000 tl elime geçiniyor
    bi yardım ede bilirmisiniz

  • kenan
    07 Åžubat 2014 | Permalink |

    merhaba ben 21/10/1999 tarihinde sigorta girişim oldu şu anda 4600 prim günüm 14 yıl 2 ay sigortalılık sürem var iş yerimden kendi isteğimle ayrılırsam tazminat hakkım varmı ne gibi sebepler ile hakkımı alabilirim sgk yı aradığımda 08/09/1999 tarihi sonrası sigortalı olanlar için 25 yıllık sigorta süresi istiyorlar ama ben çalıştığım işe 01/02/1999 tarihinde başladım sigortam 21/10/1999 tarihinde yapılmış burdan bir yol izlesem yarıdımlarınız için teşekkürler

  • savas
    16 Åžubat 2014 | Permalink |

    7 yıldır özel sektörde çalışıyorum. evlenip baÅŸka bir ÅŸehre yerleÅŸmem gerekiyor bayanlar için böyle bir hak var ama erkekler için varmı bunu bilmiyorum acaba tazminatımı alma ihtimalim varmı…

  • zeliha
    17 Åžubat 2014 | Permalink |

    ozel bir okulda ogretmenlik yapiyorum 1 subat itibariyla 15 yil ve 3600 u tamamladim.sigorta baslangicim (subat 1999)
    istafa edip kidem tazminatimi hemen alabilme hakkim varmi?yoksa her sene sözlesme yapildigi icin sozlesme sonu olan haziran ayinimi beklemeliyim.
    Ben beklemek istemiyorum hemen istifa etsem haklarim yanar mi?tesekkur ederim
    bu is yerinde 2003 ten beri calisiyorum ayni kurum fakat farkli okullarda.en son brut 3.500

  • zeliha
    17 Åžubat 2014 | Permalink |

    merhaba
    ozel bir okulda ogretmenlik yapiyorum 1 subat itibariyla 15 yil ve 3600 u tamamladim.sigorta baslangicim (subat 1999)
    istafa edip kidem tazminatimi hemen alabilme hakkim varmi?yoksa her sene sözlesme yapildigi icin sozlesme sonu olan haziran ayinimi beklemeliyim.
    Ben beklemek istemiyorum hemen istifa etsem haklarim yanar mi?tesekkur ederim
    bu is yerinde 2003 ten beri calisiyorum ayni kurum fakat farkli okullarda.en son brut 3.500 tl nekadar tazminat alirim

  • 10 Mart 2014 | Permalink |

    slm irfab bey ben 1 yıldı özel şirkette calışıyoru ssk düzenli yatıyor ssk aldıgım maaş 2250 üzerinden yatıyor tazminat hakkım varmıdı şimdiden sagolun

  • betül önkür
    13 Mart 2014 | Permalink |

    2013 mayıs ayında işe girdim 2014 mart ayında çıkarıldım kıdem tazminatı alabiliyormuyum kendileri çıkardı we kendi isteğimle çıktığıma dair yazıları imzalamamı istiyorlar bunun için ne yapmalıyım

  • eda
    18 Mart 2014 | Permalink |

    ben kamuda çalışan ssk lı kamu dışı aile sağlığı elemanıyım. maaşımı devlet veriyor ama ssk lı olarak çalışıyorum. nikah sebeiyle işten ayrılırsam kıdem tazmınatı alabilir miyim???

  • 19 Mart 2014 | Permalink |

    evet alabilirsin

  • 19 Mart 2014 | Permalink |

    kıdem tazminatı alamazsınız ama ihbar tazminatı alırsınız

  • 19 Mart 2014 | Permalink |

    var

Sorularınız ve Yorumlarınız

Konuyla ilgili yorumunuzu yazabilir, varsa sorularınızı sorabilirsiniz or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

e-mail adresiniz hiç kimse ile paylaşılmaz Required fields are marked *

Security Code: